Lista zajęć Robimy przetwory - sąsiedzkie spotkanie kulinarne - 25 października, godz. 18:00: Chutney ze śliwek na słodko-kwaśno / na ostro
Robimy przetwory - sąsiedzkie spotkanie kulinarne - 25 października, godz. 18:00: Chutney ze śliwek na słodko-kwaśno / na ostro
Dane podstawowe
- Typ
- warsztaty
- Data rozpoczęcia
- 25.10.2023
- Czas trwania
- 2 godz.
- Organizator
- Dom Kultury "Praga" w Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy
- Filia
- Pałacyk Konopackiego
- Liczba uczestników
- 10
- Wolnych miejsc
- 0
- Wiek od
- 18 lat
- Wiek do
- 99 lat
Opis
Sąsiedzkie spotkanie kulinarne - co to?
Warto robić własne przetwory – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób zostały przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!
Co przygotuję?
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych wspólnym gotowaniem na nasze kolejne "Sąsiedzkie spotkanie kulinarne". Podczas najbliższej wizyty w kuchni Pałacyku Konopackiego przygotujemy dwa warianty doskonałego sosu chutney do serów i mięs - na słodko-kwaśno i na ostro.
Dla kogo są zajęcia?
Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.
Czy muszę coś przynieść?
Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.
Lista potrzebnych produktów (można zrobić jeden wariant lub oba):
- Chutney z czerwoną cebulą (słodko-kwaśny):
500 g śliwek węgierek
150 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 czerwone cebule
100 ml octu z czerwonego wina
kilka gałązek tymianku
- Chutney z chili (pikantny):
1 kg śliwek węgierek
3-4 średnie cebule
1 szklanka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
6 łyżek cukru
2 ząbki czosnku
1 bulwa imbiru
1 papryczka chili
skórka i sok z jednej cytryny
UWAGA! Do przetworów przynosimy odpowiednią liczbę słoików. W tym wypadku lepiej wybrać mniejsze słoiki, po ok. 0,2-0,3l.
Ile kosztują spotkania?
Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.
Gdzie odbędą się zajęcia?
Zajęcia będą odbywały się w Pałacyku Konopackiego przy ul. Strzeleckiej 11/13 w kuchni na parterze.
Spotykamy się w środę 25 października 2023 r. o godzinie 18.00 .
Instruktor
Brak przypisanego instruktora
Lekcje
Brak ustawionych lekcji
Recenzje
Inni klienci oglądali również
Robimy przetwory - sąsiedzkie spotkanie kulinarne - 25 października, godz. 18:00: Chutney ze śliwek na słodko-kwaśno / na ostro
- Kategoria
- edukacja / inne
- Data rozpoczęcia
- 25.10.2023
- Czas trwania
- 2 godz.
- Organizator
- Dom Kultury "Praga" w Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy
- Filia
- Pałacyk Konopackiego
- Liczba uczestników
- 10
- Wolnych miejsc
- 0
- Wiek od
- 18 lat
- Wiek do
- 99 lat